Smeuse



Re-introducing Market Street and a market, with places to repair old into new. Constraints come through environmental ideologies and the existing site. Tackling consumerism, climate change and the disconnection between the town and the sea front.



On the seafront of Brighton lies the Jurys Inn Hotel, built over the end of Market Street and enclosing the square next to the Town Hall and Brighton and Hove City Council offices, with a large underground car park beneath. The initial investigation explored the history of the site against the current situation. Layering of maps showed subtle and dramatic changes of Brighton’s built environment.

Before starting, the notion of the student project with minimal monetary constraints was explored through interviewing Economics researchers at the University of Brighton. For creativity to flourish, constraints were applied through the ideologies of the environment, instead of just ‘sustainable’ material choices.

Market spaces were chosen as important items within our society: Green Party HQ for the policies that steer us out of our ‘ecological’ disaster, ceramics as the container of food, clothing as the item that shelters us from the surrounding environment, and electronics as the virtual world humans have constructed.

Materials within the project were appropriately chosen due to their natural characteristics, waste from the building’s function and to carry the project philosophy: layers of material, protruding circuit boards and hanging wires, clay built and re-built over time, and timber as the weaving ramp within the concrete hotel.

Year 3 Design Project, 2019-20



“Something is not right.
A knowledge of past paradise, none to be felt today.
The traffic is a moving wall: cutting layers of life and vibrance from the dilapidation.
Tacky art in tacky stalls.
Flint stones only found to be loved when stuck in a wall.
People meander along without smiling, but apparently having a good time
A desperate go at making money, fake hope underneath the latest layer of paint.”




Smeuse: hole in a hedgerow made by the repeated passage of small animals (English regional, Sussex)